SMS in de strijd tegen HIV/AIDS

Geplaatst op: april 21, 2010 door george160 in Mobile applications, OneSixty project, SMS
Tags:, , , , , , , ,

Bron: Humana website – Projecten

In 2009 heeft Humana in Malawi het pilotprogramma ‘SMS in de strijd tegen HIV/AIDS’ gestart. Dit programma wordt gedeeltelijk gefinancierd door een subsidie uit het Schoklandfonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het pilotprogramma maakt onderdeel uit van een breder HIV/AIDS programma ’ wat wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie in Malawi.

In dit programma bezoeken veldwerkers elk 2000 mensen in drie jaar om ze voorlichting te geven over HIV/AIDS en om de epidemie in kaart te brengen. In het pilot programma wordt door de veldwerkers informatie over HIV/AIDS verzameld via enquêtes onder verschillende doelgroepen. Deze groepen zijn onder andere mannen en vrouwen tussen 15 en 24 jaar, zwangere vrouwen en kinderen onder 15.

De veldwerkers slaan informatie over hun op in een SMS. Per individu wordt na elk bezoek één SMS verzonden naar een database. In deze database komt alle informatie van de duizenden bezochte mensen samen. Een projectmedewerker kan  op deze manier online snel de problematiek in een bepaald gebied of onder een bepaalde doelgroep in kaart brengen.

Doordat er via deze weg informatie beschikbaar is per leeftijdsgroep, gebied of gemeenschap, kunnen er gerichte campagnes gevoerd worden. Als bijvoorbeeld blijkt dat jongeren wel makkelijk condooms kunnen krijgen, maar te weinig weten van veilige seks, kan de campagne zich richten op kennis uitbreiding.

Humana heeft bij dit programma hulp gekregen  van het in Breda gevestigde multimediabedrijf Onesixty Mobile Concepts. Dit bedrijf heeft in 2009 de database ontwikkeld en verzorgt tevens de technische ondersteuning tijdens de looptijd van het programma.

Omdat het programma pas halverwege 2009 gestart is zijn er nog geen resultaten beschikbaar. Wel is de database ontwikkeld en uitvoerig getest. Ook is de vragenlijst voor de veldwerkers klaar. Bovendien zijn de betrokken veldwerkers getraind. Halverwege 2010 gaan de veldwerkers op pad met hun mobiele telefoon om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s